images

Φωτισμός LED - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

 

Το παρόν και το μέλλον του φωτισμού είναι ο φωτισμός LED.Το LED(Light Emission Diode) σημαίνει διόδος εκπομπής φωτός.Τα LED έχουν το εγγενές πλεονέκτημα της υψηλότερης απόδοσης φωτός για δεδομένη ποσότητα κατανάλωσης ενέργειας και μεγάλη διάρκεια ζωής περίπου 100.000 ωρών.Εκτός αυτού, είναι φιλικά προς το περιβάλλον και σε αντίθεση με τον φωτισμό φθορισμού, δεν έχουν υδράργυρο και έχουν μικρότερο μέγεθος. Ο κόσμος αλλάζει σε φωτισμό LED λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης ισχύος και των καλύτερων δυνατοτήτων φωτισμού. Επιπλέον, τα LED είναι ρυθμιζόμενα σε αντίθεση με τους λαμπτήρες φθορισμού και μπορούν να ελεγχθούν ηλεκτρονικά, καθιστώντας τα ακόμη πιο ελκυστικά ως πηγή φωτισμού για σπίτια, εμπορικούς χώρους και βιομηχανίες.Όμως ας μάθουμε περισσότερα για τη συμπεριφορά και τις ιδιότητές τους.
Ποιότητα των φώτων LED
Το φωτιστικό LED ή ο λαμπτήρας ενσωματώνουν τη βασική μονάδα LED ή τις ενότητες που συνδέονται εν σειρά / παράλληλα και τα κυκλώματα ελέγχου.Η πολυπλοκότητα και ο σχεδιασμός των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα των LED και στην εκπομπή φωτός καθώς και στη διάρκεια ζωής τους.Οι ηλεκτρονικοί ελεγκτές που διαθέτουν κύκλωμα για τον αυτόματο έλεγχο ρεύματος και τάσης σε ασφαλή όρια μεταφράζονται σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του λαμπτήρα.Η ποιότητα του βασικού LED στο ίδιο το εξάρτημα είναι επίσης καθοριστικός παράγοντας της συνολικής ποιότητας. Ένα τυπικό λευκό LED λειτουργεί σε 3,3V DC με μέγιστη έξοδο στα 3,7V, αλλά η οδήγησή του στη μέγιστη τάση και το ρεύμα επηρεάζει τη μακροζωία του.Η διαδικασία παραγωγής τσιπ και κατασκευής καθορίζει επίσης την ποιότητα.Φτηνές επιλόγες στην περίπτωση των LED δεν είναι πάντα οι καλύτερες.Ένα ποιοτικό LED θα έχει υψηλής ποιότητας LED μαζί με ποιοτικό ηλεκτρονικό ελεγκτή και θερμοαπορροφητική ψύκτρα.
Ιδιότητες εξοικονόμησης ενέργειας
Η πρωταρχική σημασία για την επιλογή φωτισμού LED έναντι λαμπτήρων πυρακτώσεως, CFL ή φθορισμού είναι οι ιδιότητες εξοικονόμησης ενέργειας.Τα LED έχουν την υψηλότερη απόδοση, είναι σε θέση να μετατρέψουν την ηλεκτρική ενέργεια σε ελαφριά ενέργεια με τη μικρότερη ποσότητα θερμότητας που παράγεται ανά watt.Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως και αλογόνου είναι αρκετά αναποτελεσματικοί, καθώς παράγουν μέγιστη θερμότητα και μόνο ένα μικρό ποσοστό ενέργειας μετατρέπεται σε φως.Ένας κοινός λαμπτήρας LED 10 watt έχει την ίδια φωτεινή ροή(lumen) με έναν λαμπτήρα πυρακτώσεως 60W.Ένα LED ισχύος, είτε 1W είτε 3W ή 30W LED, θα παράγει θερμότητα, αλλά είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτή ενός λαμπτήρα πυρακτώσεως ή αλογόνου.Αυτό σημαίνει ότι οι εσωτερικοί χώροι θα παραμείνουν πιο κρύοι και θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Ίσχυς σε Watt
Τα LED είναι διαθέσιμα σε διάφορα μεγέθη ισχύος. Το μικρότερο μέγεθος LED είναι 1W ακολουθούμενο από 3W, 5W και 10 Watt.Τα LED υψηλότερης ισχύος διατίθενται συνήθως σε μεγέθη 20, 30, 60 και ακόμη και 100 watt και άνω. Ωστόσο, εάν κοιτάξει κανείς προσεκτικά, μια μονάδα LED 3W ενσωματώνει 3 τσιπ 1W στο εσωτερικό της.Η μονάδα LED 5W ενσωματώνει 5 τσιπ LED 1W.Το πλεονέκτημα των LED είναι ότι εκπέμπουν πολύ κατευθυντικό φως ενώ η πυρακτωμένη ή η CFL διαχέουν φως σε όλες τις κατευθύνσεις. Χρειάζεται μόνο ένα LED 4W για να παρέχει την ίδια φωτεινότητα σε μια περιοχή εργασίας με μια λάμπα 25W και μια λάμπα 10 watt για να παρέχει τη φωτεινότητα της λάμπας 60W. Μια λυχνία LED 18W παράγει 1300 lumens, ισοδύναμη με μια λάμπα πυρακτώσεως 100W. Με απλά λόγια θα μπορούσε κανείς να πει ότι μια λάμπα πυρακτώσεως 100W χρησιμοποιεί περίπου 80W για να παράγει απλώς θερμότητα σε σύγκριση με την κατανάλωση ισχύος LED.Τα LED χρησιμοποιούν περίπου 90% λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με το φως πυρακτώσεως. Ένα ποιοτικό LED μπορεί να έχει τυπική απόδοση 40 lumens ανά watt.Πρόσφατες καινοτομίες από κορυφαίους κατασκευαστές οδήγησαν σε LED με υψηλότερη τιμή 300 lumens ανά watt.

Δέσμη Φωτός
Τα LED έχουν ένα άλλο πλεονέκτημα έναντι των λαμπτήρων πυρακτώσεως, CFL, φθορισμού, ατμών νατρίου και υδραργύρου.Όλοι αυτοί οι λαμπτήρες εκπέμπουν φως προς όλες τις κατευθύνσεις και σπαταλάται μεγάλη ποσότητα εξόδου φωτός.Οι λυχνίες LED εκπέμπουν κατευθυντικό φως και όταν χρησιμοποιούνται με κατάλληλα φωτιστικά, ολόκληρη η ποσότητα φωτός από ένα LED μπορεί να κατευθύνεται σε συγκεκριμένους χώρους εργασίας.Οι λυχνίες LED για φωτισμό έχουν ευρεία γωνία διασποράς έως 120-160 μοίρες αντί για το μοτίβο 360 μοιρών των άλλων λαμπτήρων.Αυτό σημαίνει ότι διατίθεται περισσότερη ποσότητα φωτός σε καθορισμένη περιοχή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια λυχνία LED χαμηλότερης ισχύος για να παρέχει επαρκή ποσότητα φωτός.Τα περισσότερα σπίτια και χώροι εργασίας δεν απαιτούν διάδοση του φωτός προς όλες τις κατευθύνσεις και για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται φωτιστικά για να κατευθύνουν το φως.Οι λυχνίες LED, παρέχοντας δέσμη φωτός σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, εξαλείφουν την ανάγκη για φωτιστικά ή απαιτούν μόνο φωτιστικά χαμηλού κόστους.
Θερμοκρασία
Η θερμοκρασία χρώματος του φωτός μετράται σε βαθμούς Kelvin.Το φως πυρακτώσεως έχει θερμοκρασία χρώματος περίπου 3000Κ όπου είναι κιτρινωπό.Οι σωλήνες φθορισμού, ανάλογα με την επικάλυψη στο εσωτερικό, εκπέμπουν φως με θερμοκρασίες χρώματος που κυμαίνονται από χρυσοκίτρινο (3400Κ) έως 6500Κ (δροσερό φως της ημέρας).Οι έρευνες δείχνουν ότι διάφορες θερμοκρασίες χρώματος έχουν διάφορες επιπτώσεις στους ανθρώπους.Τα LED είναι συνήθως διαθέσιμα σε χρωματικές θερμοκρασίες από 2200Κ έως 6500Κ. Σε χώρους καθιστικού, τραπεζαρίας και κουζίνας, θεωρείται πως μια θερμότερη θερμοκρασία χρώματος περίπου έως 4000Κ δημιουργεί μια ζεστή ατμόσφαιρα πιο ευνοϊκή για την αλληλεπίδραση.Αντίθετα σε χώρους εργασίας όπως γραφεία και εργοστάσια προτιμάται μια ψυχρότερη θερμοκρασία χρώματος περίπου 6000Κ καθώς προάγει την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα.Η θερμοκρασία του ηλιακού φωτός είναι 5500K και λαμπτήρες LED σε αυτό το εύρος θερμοκρασίας χρώματος είναι κατάλληλοι για σπίτια που πάσχουν από έλλειψη φυσικού φωτισμού.Εάν είστε πιο επιλεκτικοί, επιλέξτε θερμότερες λυχνίες LED για σαλόνια και για υπνοδωμάτια και ψυχρότερες λυχνίες LED για μελέτη και χώρους εργασίας στο σπίτι σας.
Αντοχή
Οι περισσότεροι κατασκευαστές ορίζουν ότι ένα LED έχει διάρκεια ζωής 100.000 ώρες, ωστόσο αυτό είναι στην ονομαστική θερμοκρασία των 25 βαθμών Κελσίου.Η καθυστέρηση που εφαρμόζεται για την αύξηση της θερμοκρασίας περιορίζει τη διάρκεια ζωής των περισσότερων λαμπτήρων LED σε περίπου 50.000 ώρες. Σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ανθεκτικότητα είναι η τάση και το ρεύμα λειτουργίας. Τα LED είναι ευαίσθητα στο ρεύμα. Εάν το ρεύμα υπερβαίνει το ονομαστικό ασφαλές ρεύμα, τότε η διάρκεια ζωής των LED μειώνεται σημαντικά και μπορεί ακόμη και να σβήσει. Η υπέρβαση της τάσης επηρεάζει επίσης τη ζωή τους. Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τους λαμπτήρες LED και τα φωτιστικά είναι τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στον ηλεκτρονικό ελεγκτή και ο σχεδιασμός του ίδιου του ελεγκτή. Τα εξαρτήματα ενδέχεται χαλάσουν και αυτό θα καταστήσει άχρηστο τον λαμπτήρα LED ακόμα και αν οι λυχνίες LED είναι πλήρως λειτουργικές. Λαμπτήρες LED που χρησιμοποιούνται με ροοστάτη(dimmer), λειτουργούν σε χαμηλότερη από την ονομαστική τους ισχύ με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν σημαντικά αυξημένη ανθεκτικότητα.Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει και ο κατασκευαστής, καθώς οι κορυφαίοι κατασκευαστές προσφέρουν καλύτερη ποιότητα LED με μεγαλύτερη αντοχή.

 

Δείτε ΕΔΩ όλη την σύλλογή λαμπτήρων LED

 

 

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. • ΠληροφορίεςΤο κατάλαβα