images

Όροι φωτισμού LED που πρέπει να γνωρίζουμε

Καθώς οι λαμπτήρες LED συνεχίζουν να κυριαρχούν στις επιλογές φωτισμού έναντι των λαμπτήρων πυρακτώσεως και φθορισμού, είναι σημαντικό να εξοικειωθείτε με ορισμένους όρους LED, ώστε να κατανοήσετε τα πλεονεκτήματα και να επιλέξετε τα καλύτερα προϊόντα LED για το χώρο σας. Ενώ ο πρώιμος φωτισμός LED χρησιμοποιήθηκε πρωτίστως σε εμπορικές εφαρμογές, οι εξελίξεις στην τεχνολογία προκαλέσαν την χρήση του και σε οικιακές εφαρμογές. Όλο και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν προϊόντα LED συνειδητοποιώντας ότι ενώ μπορεί να απαιτήσει μεγαλύτερη αρχική επένδυση, τα μακροπρόθεσμα οφέλη υπερτερούν του κόστους.
Το LED, το οποίο σημαίνει «Δίοδος εκπομπής φωτός», είναι μια πηγή φωτός ημιαγωγών δύο αγωγών που εκπέμπει φως όταν ένα ηλεκτρικό ρεύμα διέρχεται μέσω αυτού. Κατά τη διάρκεια αυτής της μηχανικής διαδικασίας, η ενέργεια απελευθερώνεται με τη μορφή φωτονίων. Αλλά ας μην γίνουμε πάρα πολύ τεχνικοί - αυτό που πραγματικά πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι οι λυχνίες LED είναι πιο αποδοτικές στη μετατροπή της ενέργειας σε φως σε σύγκριση με τους λαμπτήρες πυρακτώσεως και φθορισμού. Χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια, οι λυχνίες LED μπορούν να διαρκέσουν πολύ περισσότερο και δεν εκπέμπουν τόση θερμότητα όσο ο παραδοσιακός φωτισμός.
Στη σημερινή εποχή τα περισσότερα φωτιστικά χρησιμοποιούν ενσωματωμένες λυχνίες LED. Αυτοί οι λαμπτήρες LED έχουν σχεδιαστεί ενιαία με το φωτιστικό και εγκαθίστανται μόνιμα σε αντίθεση με τα φωτιστικά με αφαιρούμενους λαμπτήρες LED. Ένα πλεονέκτημα των ενσωματωμένων LED είναι ότι επιτρέπουν στους κατασκευαστές φωτισμού να δημιουργήσουν ένα πιο κομψό αποτέλεσμα αφού μπορούν να εγκατασταθούν σε μέρη όπου δεν μπορεί να υπάρχει καμία εσοχή φωτισμού. Συμβουλή, αν επιλέξετε το συγκεκριμένο τύπο φωτός βεβαιωθείτε να συνοδεύεται από επίσημη εγγύηση κατασκευαστή.
Λοιπόν, πόσο διαρκούν τα LED; Πολύ καιρό! Οι περισσότεροι λαμπτήρες LED διαρκούν από 25.000 έως 50.000 ώρες. Συγκριτικά, ένας τυπικός λαμπτήρας πυρακτώσεως θα διαρκέσει 1.000 έως 2.000 ώρες. Ο φωτισμός LED δεν καίγεται όπως και οι παραδοσιακές πηγές φωτός. Αντ 'αυτού σταδιακά μειώνεται η ένταση του με την πάροδο του χρόνου. Συχνά όταν αγοράζετε ένα φωτιστικό LED, θα δείτε μια σήμανση που αναφέρει "50.000 ώρες έως L70" ή "50.000 ώρες έως 70 τοις εκατό". Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να περιμένετε ότι ο λαμπτήρας LED θα διαρκέσει τουλάχιστον 50.000 ώρες και μετά από αυτό το σημείο θα λειτουργεί με τουλάχιστον 70 τοις εκατό της αρχικής του απόδοσης (ή μείωση 30 τοις εκατό). Η μεγάλη διάρκεια ζωής του λαμπτήρα σε συνδυασμό με τη μειωμένη ισχύ που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του φωτός, είναι αυτό που κάνει αυτήν την τεχνολογία τόσο ελπιδοφόρα.
Ένα από τα καλύτερα πράγματα για την τεχνολογία LED είναι ότι σας επιτρέπει να δημιουργήσετε τον δικό σας προσαρμοσμένο σχεδιασμό φωτισμού χρησιμοποιώντας θερμοκρασία χρώματος, φωτεινότητα, ζεστασιά και απόδοση.

Συσχετισμένη θερμοκρασία χρώματος ή "CCT". Τα περισσότερα προϊόντα φωτισμού LED προσφέρουν μια επιλογή θερμοκρασίας χρώματος σε διάφορες αποχρώσεις του λευκού. Αυτή η θερμοκρασία, ή CCT, μετράται σε βαθμούς Kelvin (K), σε κλίμακα 1.000 έως 10.000. Όσο υψηλότεροι είναι οι βαθμοί Kelvin, τόσο πιο κοντά θα είναι η απόδοση χρώματος του φωτός στο πραγματικό ηλιακό φως. Ένα θερμότερο λευκό είναι συνήθως 3000K ή λιγότερο, ενώ ένα ουδέτερο λευκό έχει συνήθως θερμοκρασία 4000K. Στα 5000K και υψηλότερα στην κλίμακα Kelvin, το αποτέλεσμα είναι ένα "δροσερό" λευκό φως. Συνήθως, οι θερμοκρασίες Kelvin για εμπορικές και οικιακές εφαρμογές φωτισμού κυμαίνονται μεταξύ 2500K και 5000K. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τη θερμοκρασία χρώματος κατά την επιλογή του φωτιστικού σας, έτσι ώστε η εμφάνιση και η αίσθηση του φωτός να ταιριάζει με τη διάθεση και την ατμόσφαιρα που προσπαθείτε να ρυθμίσετε.
Δείκτης απόδοσης χρώματος ή "CRI". Η κλίμακα CRI έγινε γνωστή όταν τα LED άρχισαν να γίνονται πιο διαδεδομένα στα σπίτια. Το CRI συμβαδίζει με τη θερμοκρασία χρώματος κατά την επιλογή του σωστού φωτισμού. Ουσιαστικά, το CRI είναι μια εκτίμηση του πόσο καλά η πηγή φωτός εμφανίζει χρώματα αντικειμένων στη φυσική τους μορφή. Σκεφτείτε το με αυτόν τον τρόπο: στον σημερινό κόσμο των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε πράγματα που εμφανίζονται μέσω διαφόρων φίλτρων και εφαρμογών, τα οποία αλλάζουν την εμφάνιση του αντικειμένου ή του θέματος στην «πραγματική ζωή». Με το CRI, στόχος είναι να αφαιρέσετε τα φίλτρα και να εμφανίσετε με ακρίβεια τα χρώματα όπως είναι - από έργα τέχνης που κρέμονται στον τοίχο, μέχρι φαγητό που προετοιμάζεται στην κουζίνα. Στην κλίμακα CRI από 1 έως 100, οι πηγές φωτός LED με CRI 90+ θεωρούνται οι καλύτερες στην απόδοση χρώματος. Όσο υψηλότερο είναι το CRI, τόσο πιο ακριβή θα είναι τα χρώματα σας κάτω από το φωτισμό LED.
Lumens και Watts. Όταν αγοράζετε προϊόντα LED, συχνά θα βλέπετε τους lumen και τα watt να χρησιμοποιούνται μαζί. Για παράδειγμα Lm / W = Lumens ανά watt. Πολλοί άνθρωποι συγχέουν τα watt ως το μέτρο της φωτεινής απόδοσης. Είναι στην πραγματικότητα η ποσότητα των lumen που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της «αντιληπτής ισχύος» του φωτός. Όσο υψηλότεροι είναι οι βαθμοί lumen, τόσο φωτεινότερο φαίνεται το φως. Ένα watt είναι μια μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας που μετρά πόση ενέργεια χρησιμοποιείται - βασικά αυτό που πληρώνετε στον λογαριασμό σας.
Τα lumen ανά watt είναι ένας σημαντικός παράγοντας κατά την αγορά φωτισμού LED καθώς μετράμε την φωτεινότητα/ισχύ του λαμπτήρα σε σχέση με την κατανάλωση ενέργειας.
 

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. • ΠληροφορίεςΤο κατάλαβα