Επιλογή φωτιστικών
Η επιλογή φωτιστικού δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα δεδομένα του χώρου που θέλουμε να φωτίσουμε.
Τα δεδομένα αυτά είναι:
Ο Χώρος: Ποιος είναι ο χώρος που θα φωτίσουμε και τι ανάγκες σε φωτισμό έχει αυτός ο χώρος. Π.χ. άλλες ανάγκες σε φωτισμό έχει ένα χωλ ή ένας διάδρομος όπου η χρήση του είναι καθαρά σαν ενδιάμεσος χώρος για να περνάμε από το ένα δωμάτιο στο άλλο, και δεν χρειάζεται να κάνουμε καμία εργασία σε αυτόν και άλλες οι ανάγκες σε φωτισμό σε ένα σαλόνι, όπου ο χωρισμός θα πρέπει να είναι πλούσιος αλλά να μας παρέχει την δυνατότητα να είναι αν θέλουμε χαμηλός.
Το Μέγεθος: Το μέγεθος του χώρου που θέλουμε να φωτίσουμε δηλαδή το πόσα τετραγωνικά θέλουμε να φωτίσουμε, είναι ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να μελετήσουμε για την αγορά του σωστού φωτιστικού.
Το Ύψος: Το ύψος του δωματίου παίζει βασικό ρόλο στην επιλογή φωτιστικού. Σε ένα χαμηλοτάβανο δωμάτιο η επιλογή φωτιστικού οροφής σε σχέση με ένα κρεμαστό φωτιστικό είναι μονόδρομος.
Η Θέση: Σε ποια θέση βρίσκεται το φωτιστικό σε σχέση με το χώρο. Φυσικά μιλάμε για την ηλεκτρική παροχή όπου θα τοποθετηθεί το φωτιστικό, π.χ. ένα φωτιστικό τραπεζαρίας θα πρέπει να κρέμεται πάνω από το τραπέζι.

Συμβουλές Τοποθέτησης Φωτιστικών
Οι παρακάτω οδηγίες συμβουλές δεν συνιστούν παρότρυνση και τις δίνουμε με κάθε επιφύλαξη. Σε καμία περίπτωση δεν φέρουμε ευθύνη για την καταστροφή η βλάβες που θα προκληθούν στο προϊόν ή σε εσάς, από εσάς ή/και από τρίτο.
Η τοποθέτηση φωτιστικών μπορεί να φαίνεται απλή υπόθεση αλλά απαιτεί την χρήση ειδικών γνώσεων για αυτό καλέστε τον ηλεκτρολόγο σας .
Αν θέλετε όμως να προχωρήσετε σε μια τέτοια εργασία τοποθέτησης καλό θα ήταν να ακολουθήσετε κάποιες οδηγίες ασφαλείας:
1.Μην προχωρήσετε σε καμία ενέργεια αν είστε μόνος. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχετε κάποιον βοηθό
2.Σιγουρευτείτε ότι έχετε διαβάσει και έχετε κατανοήσει πλήρως της οδηγίες τοποθέτησης
3.Βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα εργαλεία που χρειάζονται
4.Κατεβάστε τον γενικό. Βεβαιωθείτε με ένα δοκιμαστικό ότι δεν υπάρχει ρεύμα στην γραμμή. Μην κάνετε καμία εργασία αν ο πίνακάς σας δεν είναι εξοπλισμένος με ρελέ διαφυγής (το ρελέ διαφυγής προστατεύει τη ζωή σας)
5.Αν χρειάζονται τρύπες στην οροφή ελέγξτε από πού έρχεται το καλώδιο παροχής, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να το τρυπήσετε
6.Τοποθετήστε το φωτιστικό σας την ημέρα.
7.Ακόμα και αν το φωτιστικό ανάψει βεβαιωθείτε με ένα δοκιμαστικό ότι δεν διαρρέετε από ρεύμα
8.Η τοποθέτηση του φωτιστικού προϋποθέτει ειδικές γνώσεις πρέπει να γίνει από πιστοποιημένο ηλεκτρολόγο

Επιλογή Λαμπτήρων
Σε κάθε φωτιστικό σώμα αναγράφεται στην βάση του ή/και δίπλα απο την λιχνιολαβή η ισχύ του λαμπτήρα που πρέπει να τοποθετηθεί καθώς και η λυχνιολαβή (ντουί).
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεπεραστεί αυτή ισχύ γιατί υπάρχει κίνδυνος της καταστροφής της εσωτερικής εγκατάστασης του φωτιστικού, το σπάσιμο του λαμπτήρα ή των γυαλιών αυτού.
Αν θέλουμε μεγαλύτερη φωτεινότητα θα πρέπει να αναζητήσουμε λαμπτήρες ίδιας ισχύς αλλά με μεγαλύτερη φωτεινή ροή (Lumens). Τέτοιοι λαμπτήρες είναι οι λαμπτήρες οικονομίας CFL ηλεκτρονικοί λαμπτήρες εκκενώσεως, οι οποιοι έχουν έως και 5πλάσια φωτεινή ροή απο τους απλούς λαμπτήρες πυρακτώσεως και 6πλασια διάρκεια ζωής ή αν θέλουμε ακόμα μεγαλύτερη φωτεινή ροή θα πρέπει να καταφεύγουμε στους λαμπτήρες Led που έχουν μέχρι και 10πλάσια φωτεινή ροή σε σχέση με τους λαμπτήρες πυρακτώσεως και 20 έως 50 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τους απλούς λαμπτήρες.

Συντήρηση Φωτιστικών
Για την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των φωτιστικών αλλά και την καλύτερη απόδοσή τους καλό θα ήταν να ακολουθούμε μερικούς βασικούς κανόνες προκειμένου να κρατήσει το φωτιστικό μας στη φθορά του χρόνου.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι με το πέρασμα του χρόνου οι λαμπτήρες χάνουν την αρχική τους φωτεινή ροή καθώς συμπληρώνουν το μέγιστο χρόνο διάρκειάς τους.
Μία απλή εργασία καθαρισμού βελτιώνει την απόδοση και κατά συνέπεια την κατανάλωση ρεύματος.

Παραθέτουμε μερικούς βασικούς κανόνες συντήρησης:
- Κατεβάστε το γενικό. Πρώτα από όλα η ασφάλεια. ΜΗΝ κάνετε καμία εργασία αν δεν σιγουρευτείτε ότι έχετε κλείσει το ρεύμα, κατά συνέπεια η εργασία αυτή θα πρέπει να γίνει ημέρα.
- Ζητήστε βοήθεια. Πριν ξεκινήσετε καλό θα ήταν να έχετε κάποια βοήθεια, μιας και η εργασία καθαρισμού θα γίνει πιθανότατα επάνω σε σκάλα, έτσι ένα δεύτερο χέρι σας είναι απαραίτητο.
- Όλα τα φωτιστικά είναι εκτεθειμένα στην σκόνη και στην ρύπανση της ατμόσφαιρας η οποία λόγω της μεταβολής της θερμοκρασίας του χώρου κινείται και κολλάει επάνω στο φωτιστικό μας. Για την καθαριότητα ΔΕΝ θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε χημικά προϊόντα, π.χ. χλωρίνες, αζαξ, σαπούνια ή άλλα καθαριστικά και σε καμία περίπτωση Brasso. Ο καθαρισμός φωτιστικού θα πρέπει να γίνει με ένα νωπό πανί νοτισμένο με νερό και παράλληλα ένα στέγνωμα με ένα μαλακό πανί με μικροίνες. Αποφύγετε οποιοδήποτε άλλο μέσο. Τα περισσότερα φωτιστικά είναι βαμμένα ηλεκτροστικά και προστατευμένα με βερνίκι. Αν για οποιοδήποτε λόγο αφαιρεθεί το βερνίκι από το φωτιστικό τότε η φυσική φθορά του θα είναι άμεση. Η ίδια διαδικασία θα πρέπει αν ακολουθηθεί για τα λαμπόγιαλα αλλά και για τα κρυστάλλινα μέρη του φωτιστικού. Αν υπάρχει δυνατότητα μπορείτε να τα αφαιρέσετε και να τα πλύνετε με επιμέλεια με χλιαρό νερό και με την χρήση ελαφριού σαπουνιού.
- Μην βάζετε λαμπτήρα μεγαλύτερο από το max του κατασκευαστή. Ξεσκονίστε προσεκτικά τους λαμπτήρες, αν χρειάζεται κάποιος αλλαγή σημαίνει ότι όλοι οι λαμπτήρες έχουν φτάσει στο τέλος του χρόνου ζωής τους και θα ήταν καλό να κάνετε μια ομαδική αντικατάσταση ούτως ώστε να αποφύγετε τις διαφορές φωτεινότητας που θα προκύψουν από την διαφορά που υπάρχει σε έναν νέο λαμπτήρα από ένα παλιό.
 

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. • ΠληροφορίεςΤο κατάλαβα